5. maaliskuuta 2009

4/4 Phys521 Introduction to Acoustics

Päätetään tämä saaga käymistäni kursseista.

Phys 521 Introduction to acoustics on suomeksi johdatus akustiikkaan. Kurssin numero 521 tarkoittaa vuosiajoituksessa viidettä vuotta. Huomion arvoinen asia on, että keskimäärin collegetutkinto kestää neljä vuotta. Kurssi onkin mixed grad-undergrad, eli siellä on sekä normi- että jatko-opiskelijoita. Jälkimmäisten täytyy kurssin aikana tehdä jonkin sortin isompi projekti ollakseen arvoisensa kurssilla, mutta minulta sitä ei vaadita.

Kurssina tämä on eniten minun tasoani vastaavaa. Tai ainakin sitä tasoa, mitä olen porskuttanut Jyväskylässä. Kvanttimekaniikkaan verrattuna kurssi on helppo. Jonkin verran teoreettisia elementtejä käsittelemme ja pyörittelemme toisen asteen differentiaaliyhtälöitä. Mutta matemaattisesti tämä tuntuu kuitenkin olevan näennäisesti haastava, professori James Chambers ei ilmeisesti vaadi kokeissa juurikaan johtamista. Riittää, että asiat ymmärtää ja käytännön sovelluksilla tuntuu olevan muutenkin enemmän painoa. Professori Chambers on ilmeisesti itse kovan luokan insinööri ja kenttätyöläinen. Osaksi sen takia hänestä pidänkin. Hän on ihan amerikkalainen ja puhuu erittäin selkeää ja normaalia englantia ilman kummempaa etelän aksenttia. Ainoa asia, joka hieman vaikeuttaa luentojen seuraamista on puheen tahti. Kun hän todella innostuu voi sanojen määrän laskea jo kappaleissa sekunnissa. Kuvitelkaa Mertsi selostamassa äänivallien tasoista ja tehoista, niin tiedätte mitä tarkoitan.

Mitä kurssilla käsittelemme? Aloitimme ihan perusjutuista, äänen kulkemisesta fluidissa (ilma, vesi käytännössä). Viime syksynä käymäni virtausmekaniikka ei siis todellakaan mennyt hukkaan. Äänen noodeista ja värähtelijöistä siirryimme äänen intensiteettiin, tehoon ja paineeseen. Tieteellinen sana desibeli pitää sisällään juuri näitä. Tutkimme, kuinka äänivalli auttaa moottoritien melun vaimentamiseen, koska on aiheellista valittaa yläkerran bileiden äänentasosta sekä kuka korvaa uudet ikkunat jos naapurin ruohonleikkuri pitää liian suurta ääntä. Tähän tietysti ensin pitää sulkea ovet ja ikkunat ja todeta, että ikkunassa ei ole halkeamia. Olemme myös laskeneet, montako metsästäjää oli osallisena hirven kuolemaan minun pihamaallani, kun sattumasta olin asentanut mikrofonin kohtaan jossa hirvi oli kuollut. Heijastuksesta päätellen ampujia oli kaksi :D (Nämä vastaavat siis suuresti mestari Suhosen kinkkisiä aivopähkinöitä). Seuraavaksi siirrymme arkkitehtuuriakustiikkaan...

Luentoja on kaksi/viikko. Ainoat luennot tiistaisin sekä torstaisin, mitä minulla on. Kotitehtäviä on nyt näinä viikkoina tullut vasta kahdet. Kirjana Käytämme Fundamentals of Acoustics, 4th edition (Kinsler, Frey, Coppens & Sanders). Tämä taitaa olla viimeinen laitos tästä kirjasta, mitä koskaan tulee olemaan. Kolmanteen verrattuna lisättyä on vähän, harjoitustehtäviä enimmäkseen. Kaksi kirjoittajista on siirtynyt vähemmän fysikaalisille kentille pelaamaan krikettiä entisaikojen ajattelijoiden kanssa. Tilasin amazonista tämänkin opuksen. Hinnaksi tuli postikuluineen 101,88$. Vastaavaa kirjaa kampusstoressa ei edes tarjottu. Sitä kai tilattiin, veikkaan hinnaksi 150$. Varma en asiasta ole. Kokeita kurssi pitää sisällään kahdet, midterm ennen spring breakia (ensi viikolla siis) sekä final exam. Jykyläisiin kursseihin verrattuna sama määrä, jos kyseessä on koko lukukauden kestävä kurssi.

Kurssin alkaessa minulla ei ollut aavistustakaan siitä, missä se järjestetään. Niinpä nohevana poikana hotkaisin lounaani nopeasti ja menin 25 minuuttia aiemmin kysymään asiaa fysiikan laitoksen sihteeriltä, naiselta joka minut oli kursseille loppujen lopuksi ajanutkin. Hän antoi todella hyvät ohjeet, jotka menivät suurin piirtein näin:" ööh, mikä kurssi? Ei aavistustakaan missä se järjestetään. Se voisi olla tuolla NCPAssa. Se on tuossa suunnassa, kävelet suoraan, ohita jalkapallostadion ja se on siinä oikealla. Kai." Näistä ohjeista arvasin (onneksi) risteyksen oikein, ohitin jalkapallostadionin ja sitten... Olin totaalisen hukassa. Kävelin vähän matkaa eteenpäin mutten nähnyt yhden yhtä rakennusta. Vain metsikköä. Onneksi vastaan tuli muutama campuspoliisi, jotka neuvoivat minua oikealla olevan metsikön taakse. Löysin talon, kysyin neuvoa luentosalista ensimmäiseltä vastaantulevalta. Onneksi talossa ei ole kuin yksi opetuskäyttöö soveltuva sali, muuten olisin ollut todella hukassa. Loppujen lopuksi olin vain puoli tuntia myöhässä.

NCPA eli National Center for Physical Acoustics on aika jännä rakennus. Valtavalla määrällä rahaa rakennettu ja ylläpidetty keskus pitää sisällään todella mielenkiintoisia asioita. Siellä tutkitaan muun muassa termiittien kommunikointia, sekä ilman virtauksen (n. 2 mach) vaikutusta ääneen/laseriin. Yhteen halliin on rakennettu kammio, jossa poltetaan pientä rakettimoottoria tutkimusmielessä. Osa hankkeista on suunnattu yhdysvaltain armeijalle ja onkin ´hyshys´-kategoriaa. Yksi kavereistani täällä on tuossa rakennksessa töissä, ja esitteli minulle hieman paremmin toimintaa siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti