26. helmikuuta 2009

3/4 Astr 104 Astronomy

On tahtitaivaan alla niin hyva olla.

Valitsin astronomian, koska se kuulosti niin päheeltä. Ja lisäksi kotiopistossa sitä ei voi lukea. Professori Marshallin kanssa jutellessani hän halusi välttämättä laittaa minut erikoisryhmään, koska olen hc-fysiikan opiskelija. Kyllähän tuo minulle kelpasi silloin ja kelpaa edelleen, olisin luultavasti kuollut tylsyyteen normaalilla kurssilla. Vahinko vain että tästä syystä biofysiikan kurssi jäi ottamatta, sillä kurssit menivät päällekäin. Olisin mielelläni lukenut senkin.

Tosiaan, tämän kurssin kohdalla tein kaikkein sikamaisimmat muita opiskelijoita kohtaan. En tiedä systeemiä, mutta ilmeisesti monella kurssilla pidetään muutamaa paikkaa avoinna ensimmäiseen luentoon asti, jotta saapuvat ja myöhään lukujärjestyksensä tekevät vaihtarit voivat kiilata ohi jonojen. Kursseja on kaksi päällekäin, 103 sekä 104. Ensimmäinen keskittyy lähinnä meidän Aurinkokuntaamme. Jälkimmäisessä, siinä missä minä olen, tutkitaan lähinaapureita sekä "deep space objects", eli vähän kauempiakin avaruuden kiintopisteitä. Molemmat kurssit on lisäksi jaettu n. 12 hengen labraryhmiin. Prof. Marshall laittoi minut vielä erikoisryhmään, 'honors'-ryhmään, jossa tehdään normaalien labrojen lisäksi vähän ekstraa. Tämä ryhmä siis koostuu (käsittääkseni) kaikkien alojen oppilaista, jotka ovat paremmin ansioituneita. Heille siis suodaan enemmän herkkuja vain, koska he ovat fiksumpia. Tässä tapauksessa minut luetaan sellaiseksi. Tämä siis se sikamainen temppu.

Käymme normaalit labrat aivan kuten muutkin 104 ryhmät. Siellä opimme käyttämään tähtikarttoja, ohjelmistoja, teleskooppeja yms. Tekeminen ja tutkiminen on mielenkiintoisin osa tätä kurssia ehdottomasti. Luennot ovat aikamoista huttua. Luennoitsija, muistaakseni alun perin Unkarista saapunut tohtori Tibor Torma vetää itse tehtyä diashowta. Muutaman dian jälkeen seuraa kasa pistokysymyksiä täysin samasta asiasta, jonka juuri näimme taululta / kuulimme proffalta. Tämä lähinnä testaa oppilaiden hereillä oloa. Muutenkin luennoitsija on tiukin mitä minulla on, hän lukitsee oven 5 minuuttia luennon alettua, eikä myöhään tulevat enää pääse sisään. Näin he saavat poissaolokerran sekä nollan pistokokeesta, joka taas laskee arvosanaa.

Ensimmäisellä luennolla tietenkin esittelin itseni varsin asiallisesti ja varmistin, että on ok minun olla juuri siinä ryhmässä mihin minut oltiin pantu. Kun prof Torma kuuli että olen fysiikan pääaineopiskelija, hän suorastaan innostui! Vaikka luentosalit ovat täynnä, kurssin opiskelijoista ehkä 1/4 on luonnontieteilijöitä. Loput ovat täysin muilta aloilta suorittamassa pakollista science kurssiaan. Fuksit valitsevat astran juuri sen helppouden ja vähäisen laskemisen/työmäärän (poisluettuna myöhäiset labrat) takia. Torma antoi minulle oikein luvan istua takarivissä ja laskea luentojen aikana oikeata fysiikkaa. Harmi että quizien takia se on mahdotonta. Hän sekä Marshall kertoivat, että tämä kurssi tulisi teorian osalta olemaan lasten leikkiä. Ja kyllähän se onkin. Mutta enhän halua itseäni liikaa rassata täällä ollessani. Muutenkin hänellä tuntuu olevan minulle asiaa luentojen jälkeen jopa keskiverto honors-opiskelijaa enemmän.



Yllä olevassa kuvassa näkyy Lewis Hallin (physics & astronomy) takana oleva Kennon-observatorio. Pienemmässä domessa sijaitsee varsinainen tähtilaitteisto, isompi on vaan hämäystä.

Se ekstra, mitä honorsit tekevät, on kuva jostain syväavaruuden kohteesta kurssin aikana. Tämä tarkoittaa siis lukuisten kuvien ottamista ccd-kennolla varustetulla teleskoopilla. Kuvia otetaan paljon ja pitkillä valotusajoilla siksi, että himmeät ja kaukana olevat kohteet yleensä näkyisivät. Käytämme kolmea eriväristä suodatinta, sinistä, vihreää sekä punaista. Kokoamme kuvat yhdeksi kuvaksi tietokoneella saadaksemme värikuvan. Systeemi on siis sama kuin telkkarin väreissä, jos joku sattuu tietämään. Tämä on varsinaista askartelua, ja ihan kivaa. Oma pieni projektini on Hevosenpääsumu. Tähän Torma nakitti parikseni innokkaan politiikanopiskelijan 103:n puolelta. Hauska mies, ja kivempi se on tehdä kahdestaan kuin yksin. Nyt odottelemme vain selkeää iltaa, jotta pääsemme observatosrioon. Harjoittelimme kuvan ottamista kohtuullisen kirkkaalla ja paljain silminkin juuri ja juuri nähtävällä kohteella, M42:lla eli tuttavallisemmin Orionin tähtisumulla. Jos kirkkaana iltana katsotte Orioninmiekan keskimmäistä valopistettä, katselette juurikin tuota nebulaa. Paikan voi varmistaa esim. Google Earthista, jossa on kohtuullisen siisti sky-tietokanta tähtitaivaasta. Otimme, kuusi kuvaa kaikilla väreillä. Valitettavasti ilta ei ollut paras mahdollinen ja loppua kohden yläpilvet peittivät osan taivaasta. Alla oleva kuva koostuu kuudesta punaisesta, neljästä sinisestä ja kahdesta vihreästä. Kuvat on oikeastaan vain laitettu päällekäin. Varsinainen viilaaminen piti jäädä myöhempään ajankohtaan mutta luulen, että siirrymme suoraan meidän tehtäväämme. Alla oleva kuva on siis hieman raakile, mutta ihan kivan näköinen silti.


Ekstrakuvan lisäksi Torma laittoi minut kahden muun opiskelijan kanssa samaan ryhmään ja antoi meille VIELÄ erikoistehtävän. Tämän siis pitäisi tuoda ekstracrediittejä tai jotain vastaavaa. Tutkimme avointa tähtirypästä, M48 ja luomme sen tähdistä HRD:n eli Hertzprung-Russel Diagrammin. Diagrammiin sijoitamme osan tähdistä (ehkä n. 200 kirkkainta tähteä muutamasta tuhannesta) valotehon mukaan pintalämpötilan funktiona. Meitä edeltävällä kurssilla tätä yritettiin tehdä, mutta tulokseksi jäi ainoastaan arvio siitä, että tällainen on tehtävissä. Tähän laskeskelimme, että tarvitsemme kuvia yhteensä lähes viiden tunnin arvosta valotusaikojen ollessa minuutista 20 minuuttiin / kuva. Ja kolmella värillä useampi kuva /valotusaika. Tulen siis viettämään monta tuntia kenties usean illan aikana istuen observatorion tornissa tietokoneen ääressä ainoastaan odottelemassa. Teleskooppi on kohtuullisen kokoinen amatööriteleskooppi, arviolta n. 40cm halkaisijaltaan. Ja se on täysin tietokoneohjattu.

Torstai tuntuu täällä opiskelijoiden keskuudessa olevan kohtuullisen suosittu ulosmenoilta. Rebel-ride, opiskelijoille tarkoitettu kyyti keskustaan ja takaisin (ettei kukan ajaisi humalassa) aloittaa viikonlopun jo torstaisin. Minä istun kuitenkin kiltisti observatoriossa tai sisälabrassa, sillä labra-aikani on 9-11pm. Tähän minulla siis ei ollut vaikutusta, eikä tähtiä päiväsaikaan voisi nähdä kuitenkaan. Astronomian kurssi on jännällä tavalla samaan aikaan tylsin sekä mielenkiintoisin kurssi mitä listaltani löytyy. Kyllä, se on pelkkää leikkiaikaa minulle, mutta kurssi on todella hyvä. Kunhan vain selviytyisin tuosta työmäärästä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti