27. tammikuuta 2009

Se todellinen syy

Voisinpa kertoa kenties pari asiaa siitä todellisesta syystä miksi olen täällä. Nimittäin koulunkäynnistä.

UM.ssä käydään vastaavaa kurssisysteemiä kuin suomessakin. Kurssit on nimetty alan ja tason mukaan. Ensimmäisenä vuonna käytävät kurssit ovat sata-alkuisia, toisen vuoden kaksisataa-alkuisia jne. Esimerkiksi Englannin fuksikurssi on esim Engl 101 ja vaikkapa integraalilaskennan kurssi voipi olla vaikka Math 221. Kursseja voi tietenkin käydä missä järjestyksessa tahansa, käytännössä takautuvasti. Sillä tietenkin ylemmät kurssit vaativat alempia kursseja esitiedoikeen. Minulla oli hieman hankaluuksia päästä kursseille, koska tietenkään minulla ei ollut yhden yhtä kurssia luettuna paikallisessa rekisterissä. Joten en itse voinut liittyä kursseille myOleMiss-onlineympäristössä (vrt korppi @ jyu). Tähän ratkaisuksi menin juttelemaan fysiikan johtavan professori Marshallin kanssa. Selitin hänelle opintojeni tilanteen ja näytin kurssirekisterin. Hän hyväksyi minut kaikille kursseille mihin halusinkin. Varuiksi vielä kysyin jokaisen kurssin luennoitsijalta, että varmasti sovin joukkoon. No problem!

Jostain syystä fysiikan laitos ei voinut liittää minua kursseille, vaikka minulla oli lupa kohtuullisen korkealta tasolta. Kesti useampi päivä, että Office of Registration suostui fysiikan laitoksen pyynnöstä runnomaan minut ohi kaikkien vaatimusten ja jonojen kursseille. Muuten en olisi välittänyt, mutta JYU.n tukemat lukukausimaksut tulisivat vasta kun virallisesti olisin kursseilla. Ja päiviä ei ollut kovin montaa jäljellä. Nämä kaikki asiat hoituivat kuitenkin jo viime viikolla ja asiat ovat OK.

Täälläkin tunnetaan ns. täysipäiväinen ja osa-aikainen opiskelija. Jotta saisin kaikki edut (niin täältä kuin Suomestakin), minun pitää olla täysipäiväinen. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on oltava vähintään 12 tuntia / vko opiskelua. Eli 12 crediittiä. Normaalit kurssit ovat joko 3 tai 4 crediitin arvoisia, joten minimi on 4 kurssia. Täällä yleinen periaate on, että ilmoittaudutaan useammalle kurssille, jopa 8 alussa, käydään muutama luento ja tiputetaan tylsimmät pois. Tästä syystä (kuulemma) jotkut proffat pelottelevat ihmisiä pois kursseilta alussa. Sitten kun tilanne on tasoittunut, meno yleensä rentoutuu aika lailla. Itse en tähän ilmiöön ole törmännyt.

Valitsin 5 kurssia joille halusin. Kurssit ovat astronomia, elektroniikka, akustiikka, orgaaninen kemia sekä biofysiikka. Valitettavasti astra meni päällekkäin biofyssan kanssa, joten jouduin luopumaan jälkimmäisestä. Syyn tähän voin kertoa myöhemmin. Tuloksena minulla pitäisi kevään jälkeen olla 13 crediittiä, mitä se sitten tarkoittaakaan kelalle. Toivon että riittävästi, jotta opintotuki jatkuu.

Nyt olen siis viikon verran viihtynyt kursseilla, jotka valitsin. Yleisesti kurssit muodostuvat luennoista, jotka ovat usein pakollisia. Toisin kuin jyväskylässä, täällä voi arvosana tippua pahastikin jos ei luennoilla istu. Nimilista kiertää luennon aikana ja siihen merkitään itsensä paikalla olleeksi. Luentojen lisäksi opettajat antavat usein lukuläksyjä kirjoista, jotka ovat siis pakollisia hankintoja. Paikallisessa kirjakaupassa tyypillisin hinta kurssikirjalle on 150-200$ uudelle ja 100-150$ käytetylle kirjalle. Amazonista saa uudet kirjat ~120$ ja käytetyt 80-100$. Päätin laittaa kaikki panokseni luottokorttiin ja tilasin kirjani amazonista. Nyt odottelen kirjojen saapumista (myöhemmin tällä viikolla/ensi viikon puolella toivottavasti).

Luonnontieteissä normaalina bonuksena ovat kotitehtävät, eli jykyläisittäin demot. Elektroniikasta ensimmäiset pitäisi jo tehdä (ilman kirjaa :/ ) ja kemiasta sekä akustiikasta uhkailtiin jo ensimmäisillä. Kirjoja ei luonollisesti saa lainata kirjastosta, koska siellä on korkeintaan yksi (ja usein vanhentunut) versio kustakin kurssikirjasta. Kiva tapa painostaa opiskelijoita kirjakauppaan...

Kokeita on yksi tai useampi per kurssi. Yleinen kaava tuntu olevat Mid-term exam ennen spring breakia ja final exam toukokuussa. Joskus välikokeita voi olla jopa 3 ja sitten final exam käsittää vielä kertaavasti koko kurssin asiat. Käytäntö vaihtelee kuitenkin kursseittain.

Yksityiskohtaisempaa infoa kenties tuonnempana -->

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti