19. helmikuuta 2009

2/4 Phys 321 Electronics

Kahdesta todellisesta fysiikan kurssista kerron ensimmäisenä elektroniikasta.

Veikkaisin, että sisällöltään saan aika paljon samaa mitä vastaavalla kurssilla kotiopistossa. Aiheina ovat erilaiset elektroniset komponentit sekä niiden sielunelämä. Tähän mennessä olemme käsitelleet peruselementit eli vastukset, kondensaattorit, kelat sekä muuntaja.

Kurssina tämä on teknisin tähän asti. Teoriaa luemme kyllä kirjasta, mutta luennoilla käymme asiat erittäin kevyellä tasolla. Kirjana käytämme A. James Diefenderferin Principles of Electronic Instrumentation. Amazonista tilasin paperbackin, mutta sain hardcoverin. Hinta oli postikuluineen 80$ uutena vastaan 147,25$/196,35$ käytetty/uusi kirjakaupasta. Jos joku lähtevä opiskelija tätä lukee, saanen antaa vinkin: tilaa amazonista. Siellä hinnat ovat korkeintaan samaa mitä täällä käytetyillä kirjoilla. Ja jos tuollaisia hintoja säästää viidestäkin kirjasta, on summa aikamoinen.

Tosiaan, kurssilla näemme diashowta aina maanantaisin (2pm-3pm). Maanantai on myös kotitehtäväpäivä, silloin joudumme palauttamaan edellisen viikon tehtävät ja saamme uudet tilalle. Tehtäviä on 4-7 suoraan kirjasta. Taso on kohtalaisen alhainen, ainakin minun mielestä. Itselleni tietysti hieman aiheuttaa hankaluuksia monipiiriset virtapiirit, mutta tähän mennessä tehtävät ovat olleet kaavaan sijoittelua. Kyllä me derivoinnista olemme puhuneet ja sitä nähneet, mutta eipä ole tarvinnut itse mitään johtaa. Professori Lucien Cremaldi on ihan hauska ja sympaattinen mies. Kyllä hän asiat selittää ja paneutuu vaikeisiin kohtiin kyllä syvällisesti. Maailman johdonmukaisin hän ei kenties ole, mutta muuten ok. Ja hän sentään puhuu normaalia amerikanenglantia kohtuullisella nopeudella. Kunhan luokan ilmastointilaitteet eivät puhalla ihan liikaa juuri kohdallani, saan hänestä kyllä erittäin hyvin selvää.

Keskiviikkoisin tunti jakautuu diojen ja labran välille. Tällä kurssilla väsäämme joka viikko jotain pientä ja kivaa. Labrat ovat paljon mielekkäämpiä. Voi olla siitäkin että labrat ovat helppoja, professori opastaa koko ajan, aikaa ei tarvitse viettää neljää tuntia kerrallaan ja kaikki labrat ovat "lapputöitä", eli täytämme mitaustuloksia jaetule A4-paperille. Kun lappu on täynnä, voi lähteä kotiin. Perjantaisin on luentoja, jos tarve vaatii. Muutaman kerran olemme jatkaneet keskiviikkona kesken jäänyttä labraosiota perjantain puolella. Mutta tulevana perjantaina (huomenna) ei esim luentoa ole ollenkaan. Muuten en välittäisi, mutta huomena lähden Mardi Grasin viettoon New Orleansiin. Joten tämä passaa kyllä.

Luokka on omituisin ympäristö tähän mennessä. Tai ei se omituinen ole tarkoitukseen nähden, mutta normaaliin auditorioon tottuneelle ihmettelin kyllä hieman. Olemme Lewis Hallin (fysiikka/astronomia) elektroniikan labrassa. Luokassa on 9 työpistettä. Meitä on kurssilla sopivasti yksi / piste, joten jokainen sai oman paikkansa. Pisteellä on kaikkea kivaa, mm. elektroninen oskilloskooppi, tasa/vaihtovirtalähde, aaltogeneraattori, yleismittari, vastuksia, konkkia, johtimia... Mitä nyt elektroniikan opiskelija askarteluunsa tarvitsee. Kuva alla.

Tuossa siis vietän kaikki elektroniikan tuntini.

Kurssi on hyvä ja mielenkiintoinen. Lisäksi on aina hauska mittailla jännitteitä ja virtoja eri paikoista ja katsoa, miten piirit oikein toimivat. Toivon kovasti että tämä menee sellaisenaan läpi suomen opintorekisteriin. Saisin syventävän kurssin ja opintoni eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti